![]() |
(Foto hiasan) |
IPOH — Masakan ayam masak merah di dewan makan yang sudah berbau disyaki penyebab 60 pelajar Maktab Rendah Sains MARA (MRSM) Gerik, di Gerik, terpaksa menerima rawatan apabila mengalami keracunan makanan sejak Isnin lalu.
Pelajar terbabit didapati mengalami gejala sakit perut, cirit-birit, muntah, dan sakit kepala sebelum kesemua mereka dirawat sebagai pesakit luar oleh pasukan perubatan mobil dengan tiada antara mereka dirujuk ke hospital.
Exco Sumber Manusia, Kesihatan, Hal Ehwal Masyarakat India dan Integrasi Perak, A Sivanesan, berkata kejadian keracunan makanan itu dinotifikasi kepada Pejabat Kesihatan Daerah (PKD) Hulu Perak oleh warden bertugas kira-kira jam 11.30 pagi Isnin lalu sebelum notifikasi berkaitan kejadian diterima oleh Pusat Kesiapsiagaan dan Tindak Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) Negeri Perak jam 11.38 pagi semalam.
Sivanesan berkata, verifikasi dan siasatan awal yang dibuat oleh PKD Hulu Perak mendapati seramai 60 pelajar terdiri dari Tingkatan 1 hingga Tingkatan 5 bergejala.
Beliau berkata, hasil siasatan mendapati menu ayam masak merah yang dimakan ketika berbuka puasa pada Ahad lalu, disyaki penyebab kepada insiden keracunan terbabit.
"Temubual dengan pelajar mendapati masakan ayam itu sudah berbau semasa dimakan, justeru disyaki bahawa ayam mentah sudah rosak sebelum dimasak memandangkan baunya tidak menyenangkan.
"Onset terawal dilaporkan pada jam 8 malam, hari yang sama (Ahad) dan onset terakhir adalah pada jam 7 pagi keesokannya," katanya pada sidang media di Bangunan Perak Darul Ridzuan, di sini hari ini.
Menurutnya lagi, 10 sampel klinikal sudah diambil dari dapur dewan makan asrama terbabit bagi dianalisis, selain arahan penutupan selama tiga hari dikeluarkan terhadap pengurusan dewan makan berkenaan mengikut Akta Makanan 1983 bagi tujuan pembersihan.
Kata Sivanesan lagi, pihaknya tidak akan berkompromi terhadap isu keracunan makanan membabitkan pengusaha yang melakukan kesalahan berulang. BH